В новата си дефиниция това е стремежът да се отървем от вещите, които не използваме и от които нямаме нужда, за да си създадем дишаща, олекотена среда и да организираме живота си семпло, с мисъл за качеството.

Към този начин на живот се стремят много от т.нар. millennials – хората на възраст между 18 и 34 години (съставляващи повече от 1/4 от населението на САЩ например). Според Forbes променената им ценностна система – стремежът към преживявания, не към предмети, е определяща за това как те харчат парите си.

Концепцията на „минималистите“ не е да имат все по-малко – напротив, те наблягат на освобождаването на място за повече – повече време, повече емоции, повече преживявания, повече съпричастност, повече удовлетвореност. Повече свобода. Въвеждането на ред и приоритети в живота ни помага да освободим това пространство.

Минимализмът според някои автори е свързан и с организирането на живота и неговата оптимизация, често свързана с технологиите и насочена изключително към елита. „В Силициевата долина фетишът към минимализма вероятно може да се проследи до прочутото празно жилище на Стив Джобс (който седял на пода) и съответната изчистеност в дизайна на продуктите на Apple. Ограничавайте се по този начин – и вие може да управлявате компания за 700 милиарда.”

Причините да станеш част от минималистичното движение може да са няколко – въпреки високото си заплащане и длъжност много млади хора се чувстват нещастни и пленени в корпоративния си начин на живот и го напускат, за да отделят време за по-важни неща. Други откриват, че са затрупани с „боклуци“ – непотребни вещи, които буквално не им позволяват да дишат, трети отказват да бъдат зависими от материалното, четвърти… просто следват скандинавски лайфстайл.

8 предимства на минималистичния живоt:

  1. Повече място за важните неща. Когато изчистваме шкафовете и гардеробите, създаваме пространство и покой. Можем да дишаме свободно. Създаваме място, което да запълним със смисъл, вместо с вещи.

    2. Повече свобода. Трупането на вещи е като котва, държи ни на едно място. Изпитваме ужас да не изгубим притежанията си. Откажете се от това и ще преживеете небивала свобода – от алчността, от дълговете, от притесненията и претрупването с работа.

    3. Повече време за здравето и хобитата. Когато прекарвате по-малко време в опити да догоните съседите, се отваряте към нещата, които обичате и нещата, за които никога не ви остава време. Всички казват, че нямат време, но колко хора действително спират и се замислят в какво им минава времето? Може да прекарате деня с децата си, да потренирате, да прочетете книга. Замислете се обаче колко часове губите всяка седмица само в пазаруване…

4. По-малко стремеж към материални придобивки. Всички вещи, с които се обграждаме, само разстройват вниманието ни, като напразно се мъчат да запълнят една бездна. Медиите ни бомбардират с реклами, които обещават щастие чрез материални придобивки. Това е задънена улица – тя няма да ви изведе при щастието.

5. Повече умствен покой. Когато се вкопчваме в материалните блага, си създаваме напрежение, защото се страхуваме да не ги загубим. Опростявайки живота си, губите привързаността си към тези неща и постепенно си изграждате едно по-спокойно съзнание. Колкото по-малко неща имате, за които да се тревожите, толкова по-спокойни сте.

6. Повече щастие. Когато разчиствате живота си от излишното, щастието идва естествено, защото се обръщате към нещата, които имат най-голямо значение. Многото неща закриват истинската същност на живота. Повишената ефективност също ще ви донесе щастие – когато преразгледате приоритетите си, ставате по-концентрирани и откривате радостта от по-бавното темпо.

7. По-малко страх. Будистките монаси не се страхуват от нищо, а не се страхуват от нищо, защото нямат какво да губят. Каквото и да правите, можете да се справите отлично, ако не страхувате да изгубите това, което имате. Разбира се трябва да предприемете необходимите стъпки, за да имате покрив над главата си, но трябва да знаете, че има няма нищо толкова страшно, колкото самия страх. 

8. Повече увереност. Минималистичният начин на живот е свързан с това да се откажеш да следваш утъпканите коловози, да не разчиташ на обстоятелствата и придобивките, а на собствените си сили, и да намериш своя начин да бъдеш щастлив.

Минимализмът вярва, че живеем в общество, което започва да иска все по-малко, предозирало от свръхконсуматорството на западния човек. Тази философия (и практика) е в основата на проекта Getaway, който предлага възможност на желаещите да тестват живота в миниатюрна къща с базово обзавеждане срещу 99 щ.д. на нощ. Постепенно Getaway прераства в движение – Tiny House Movement, чиито принципи са напълно в синхрон с ценностите на младото поколение – по-прост живот, грижа за околната среда, финансова стабилност, устойчивост и много приключения. Както много наблюдатели посочват, една от отличителните характеристики на милениумите (на която много бизнеси бързо отговориха) е склонността им, дори когато имат стабилни доходи, да харчат парите си не за вещи, а за преживявания – пътуване, концерти, вечери навън.

А Вие склонни ли сте да се откажете от преследването на материални придобвки (собствено голямо жилище, нова кола, висока длъжност в корпоративната йерархия), за да водите минималистичен начин на живот?

В публикацията са използвани материали от:

www.capital.bg

www.lifehack.org