Ограничаващи вярвания. Ние всички ги имаме, и за съжаление – съзнателно или подсъзнателно – те пречат на способността ни да успеем да постигнем това, което наистина искаме в живота.

Понякога те са толкова мощни, че могат да контролират нашите мисли, действия и емоции, съществено променяйки нашата реалност с погрешни вярвания.

Ето 5 от най-честите ограничаващи убеждения, които могат да ви държат далеч от успеха и как да ги преодолеете:

1. Успехът на другите хора ще намали моя собствен

Всеки път, когато чувствате ревност или завист към успеха на някой друг, казвате на Вселената, че не вярвате в собствените си способности да създавате изобилие, богатство и успех в собствения си живот. Тези мисли действат като ограничаващи фактори и често оказват отрицателно въздействие върху живота ви.

Не забравяйте, че ако хората около вас станат успешни, това означава, че Законът за привличането работи за тях и следователно е много близо да проработи и за вас.

„Подобното привлича подобно“ и всеки път, когато усетите истинско вълнение за другите, ще привлечете повече успехи и в своя живот.

2. Трябва да се боря, за да успея

Вярно е, че трябва да предприемете действия и да бъдете неуморни в постигането на мечтите си, но тази тежка работа никога не трябва да ви кара да се чувствате изтощени или изчерпани.

Ако очаквате да работите наистина усилено, за да стигнете до мястото, където искате да бъдете в живота си, шансовете са, че точно това ще привлечете – упорита работа.

За да промените начина си на мислене, предприемайте действия по отношение на нещата, които са в съответствие с вашите цели и ценности, за да не го усещате като упорита работа. Успешните хора съзнателно променят начина си на мислене и не позволяват на тези саботиращи ги ограничения да им попречат на успеха.

3. Родителите ми не направиха достатъчно за мен

Вярно е, че всички ние имаме различно детство, но всеки път, когато обвинявате родителите си, липсата на образование или липсата на ресурси, в повечето случаи това е просто извинение да останете там, където сте, където се чувствате по-безопасно и по-удобно.

Не забравяйте, че ВИЕ ​​(и само вие!) имате властта да промените текущата си ситуация и е ваш избор да използвате в своя полза всичко, което сте научили от родителите си (доброто и не толкова доброто) и бъдете благодарни за това знание, което ви е оформило в човека, който сте сега.

4. Нямам достатъчно време

Истината е, че всички ние имаме еднакво количество часове през деня – разликата е да знаете как да управлявате времето си разумно.

Когато откриете, че казвате „Нямам време“, уверете се, че всъщност не казвате „Не искам“, тъй като може да използвате това извинение, за да не предприемате действия единствено от страх.

И ако откриете, че е от страх, запитайте се: „От какво точно се страхувам и как мога да преодолея този страх?“

5. Не съм достатъчно добър, за да успея

Притеснявате ли се, че не сте достатъчно добър, достатъчно умен или просто не притежавате това, което е необходимо, за да бъдете успешни? Позволявате ли на тези ограничения да ви спрат от проявяване на това, което наистина искате?

Ако го правите, не сте сами.

И въпреки че в някакъв момент от живота ни всички ние може да чувстваме, че не сме толкова добри, колкото някой друг, важно е да признаем, че това са само погрешни ограничаващи вярвания.

Не забравяйте, че ако нещата или ситуациите не вървят според планираното, то не е, защото не сте достатъчно добри, а просто защото ще има нещо различно или дори по-добро в бъдеще за вас.

И следващия път, когато се почувствате затънали в живота си заради ограничаващи вярвания, запитайте се: „Как мога да докажа, че това не е вярно?“

Когато станете по-внимателни към ограничаващите Ви вярвания, ще забележите, че умът Ви започва да отблъсква Вашето съмнение в себе си и негативността Ви.