Здравейте, надявам се да имате светли и здрави Коледни празници! В края на тази трудна година на множество предизвикателства си правим равносметка какво преживяхме, какво научихме и какво преодоляхме.

Вчера прочетох послание от Робин Шарма (канадски писател и мотивационен лектор), който ни предлага да практикуваме следните 10 енергизиращи навика през първите 66 дни от новата година, докато те станат част от нашата стандартна „операционна система“:

# 1. Не говорете нищо негативно. Опитайте да сте „на диета“ от негативното за един ден. След това го направете за седмица. След това за месеци. Трансформацията започва с малки триумфи, а не с генерална промяна.

# 2. Не купувайте неща, от които не се нуждаете. Спомням си среща със супер успешен финансист. Каза ми, че никога не посещавал търговски центрове. Попитах го защо. „Не ходя на места, където може да ме убедят да купя неща, които не ми трябват.“ Пестеливостта е ярък знак за самодисциплина. Нали така?

# 3. Водете си нощен дневник. Преди да заспите, всяка вечер от 2021 г. записвайте наученото от деня, какво ще подобрите утре и какво ще спечелите.

# 4. Учете по час на ден. Забележително е колко хора са неподготвени. Те се явяват на срещи с малко предварителни познания, работят с клиенти с минимален опит и имат бегла представа как искат да изглежда бъдещето им. През 2021 г. четете, пишете стратегии и размишлявайте поне по 60 минути на ден. За да постигнете сериозни резултати.

# 5. Не проверявайте съобщенията си до обяд всеки работен ден. Разбирам, че това може да не е възможно за някои, но твърде много от нас унищожават позитивността, креативността и фокуса си, като четат имейли или скролват фийда в социалните медии през тези изключително ценни първи часове на деня.

# 6. Наемете фитнес треньор. Знам само, че когато тренирам с треньор, натискам по-силно, нося отговорност и ми е трудно да пропусна тренировките си. Като алтернатива, създайте група за бягане или център за упражнения, който събира хора точно като вас, които искат да направят здравето си основен приоритет.

# 7. Бъдете благородни и добродетелни. Да, има много егоистични хора по света и да, песимизмът нараства. И все пак тази епоха е прекрасен период за преживяване на идеалите, с които са живели героите в миналото. През 2021 г. – започвайки през януари – вземи решение да работиш с честност, въображение, упоритост, състрадание и смелост.

# 8. Оставете всички, които срещате, по-добри, отколкото сте ги намерили. Истинските лидери и истински герои са носители на надежда. Те карат хората да се чувстват по-големи и никога по-малки в тяхно присъствие. Те имат дарбата да вдъхновяват и карат другите хора да развиват талантите си, които не са знаели, че имат, докато творят подвизи, за които никога не са мечтали, че могат да направят.

# 9. Стремете се към извършването на трудни неща. Голяма част от новата ми книга (тя ще излезе през 2021 г.) е за най-добрите идеи, които познавам за производителността на елита и силното им въздействие, което кара света да се движи. Едно от прозренията, които ще ви предложа в момента, е да приемате да вършите най-трудните дейности. Трудно е това, което те прави по-силен, по-сръчен и по-смел. Правенето на лесни неща е с много малка награда.

# 10. Присъединете се към Клуб 5 Сутринта (5AM Club). Книгата беше една от най-продаваните книги в света през 2020 г., защото сутрешната рутина, която обясних в нея (и другите ритуали за ежедневна гениалност), предизвиква истинска трансформация. Ранното ставане през 2021 г. ще накара вашата производителност да се покачи, ще подобри вашата физическа форма и ще ви даде ценно време да правите добри неща за себе си, докато останалата част от света спи.

Това е, приятели. 10 супер ценни навика за програмиране от 1 януари. Не забравяйте: това, което прави гения не са гените му, а много добрите навици. Направи най-доброто за себе си.