Здравейте, приятели!

Може би виждате, че това е първата ми публикация от доста време насам. В деня преди обявяването на първите случаи на коронавирус в България аз пиша за това колко е хубаво да работиш от заведение на плажа. Каква ирония, нали?

Днес нещата вече са различни. Както прочетох току-що в един имейл, говорим за „Безпрецедентна глобална промяна“. Трябва да преосмислим много неща, всъщност най-важните за нашето съществуване:

✓ Нашето здраве, имунитет и психично състояние;

✓ Взаимоотношенията с най-близките ни (родители, партньор, деца, роднини и приятели) – как да поддържаме пълноценна и любяща връзка с тях и да им оказваме подкрепа при нужда;

✓ Професията ни и нашият принос в обществото – можем ли да продължим да работим и как да го правим по най-безопасния начин за нас и другите;

✓ Финансовите средства – разполагаме ли със спасителен буфер и за колко време би ни стигнал, ако останем без работа и доходи;

✓ Как да използваме най-пълноценно времето, прекарано вкъщи.

Давам линк към публикация на „колежка“-блогърка с добри идеи за оползотворяване на домашната карантина.

Предполагам, че има и други освен мен, които трябва да жонглират вкъщи между дистанционната работа от фирмата, онлайн обучението на дете в малките класове / гледането на малко дете, готвене, дезинфекциране и много разговори и чатове със загрижени роднини и познати…. За тези братя и сестри по съдба давам линк към съветите на Иванка Могилска (фрийлансър със сериозен стаж) – „Как да работя ефективно, когато ВСИЧКИ са у дома“.

И искам последно да споделя с Вас думите на Робин Шарма, които за мен са много въздействащи и вдъхновяващи в кризисната ситуация, в която се намираме:

„Тежките времена създават по-силни хора. И по-смели лидери. Когато сме потопени в забързаността на „нормалния“ живот, ние често забравяме кое от най-голямо значение: връзката с хората, които обичаме / работата, която разкрива нашата първична гениалност/ красотата на природата / книги, които ни помагат да израстваме /лично време за нас самите.

Моята искрена молитва е насред хаоса да имате силата и мъдростта да погледнете навътре. И да израснете. И моля Ви, помнете какво казва Ницше: „Хаосът ражда танцуващи звезди“.

Пазете се. Останете вкъщи. Останете здрави.“