Първо, честит празник, българи! Нека на този ден наистина отдадем почит в сърцата си на тези, които са жертвали най-скъпото – живота си – за нашето Освобождение. Нека се почувстваме по-горди и по-силни заедно. Нека да бъдем и честни относно празника Трети март.

Да си истински българин и партиот не е само да пееш и пиеш (вече ги няма хъшовете), и да изкачиш Шипка веднъж годишно – в третия ден на март.

Запазването на българския род и дух се крие всъщност в малките неща:

  • Да познаваш българската история и да си горд с нашите владетели и славни битки. Имало е и добри и мъдри политици. Някога…
  • Да не търпиш една изцяло негодна, корумпирана, некомпетентна политическа класа. Да гласуваш по съвест. Да подкрепяш мислещи, работещи хора с образование и идеи. Когато се приема закон, който е в пряк ущърб на по-голямата част на населението, трябва да има реакция. Изобщо, не е нещо лошо да има гражданско общество.
  • Да работиш здраво, за да създаваш продукт и услуга с европейско качество. Да плащаш данъци и осигуровки, но… добре е да си сигурен, че не отиват в нечий джоб. Да влагаш усилия за работеща българска икономика, добро образование, качествено здравеопазване.
  • Да купуваш български продукти, да инвестираш в български фирми.
  • Да слушаш българска музика, да си купуваш книги от български автори, да гледаш български филми и представления. Всичко това е в полза на нашето изкуство.
  • Да изискваш. Качествено и модерно образование. Добър транспорт. Пътища. Свестни медии. Туристическо обслужване и т.н.
  • Да обясняваш на децата си с достъпен език за основните събития в българската история, какъв е произходът ни, какво символизират цветовете на знамето ни, как се слуша химна на Република България. Ако си в чужбина, добре е да се говори вкъщи (и) на български език, децата да знаят да четат и пишат на български, да получават книжки, да се запознаят с родните традиции, да поддържат връзка с България.
  • Ако детето ти учи в чужбина – нека се върне и даде своя принос за българската икономика, да донесе своите знания и постижения тук, ако това е възможно. Иначе ще си останем с ниската производителност и извън световните научни и технологични постижения.
  • Да пазиш чистота – в населеното място, където живееш и сред красивата ни природа.
  • Да се опитваш да говориш и пишеш на чист и правилен български език. Колкото и да е модерно да се употребяват чуждици и цели изрази на английски език (и аз го правя, признавам си), нека се постараем да запазим нашата родна реч и за поколенията след нас.

Дано не е прозвучало твърде нравоучително, но това е моето честно мнение за Трети март и патриотизма ни. Весел празник!