Kакво означават някои от най-често използваните санскритски думи в йога практиките

Санскрит (संस्कृतम्, [sə̃skɹ̩t̪əm], „изтънчен език“), е древен индо-арийски език. Този език се счита за основен богослужебен език на индуизма, будизма и джайнизма. За разлика от някои древни християнски езици, които се използват за литургии, санскрит е жив език. Днес е един от 22-та езика на Индия и е един от двата официални езика на индийския щат Утаракханд.

Асана

Буквално думата означава „място“. Често превеждаме „асана“ като поза. Асана е третият раздел на Йога. Практикувайки асана, човек постига стабилност, пълен контрол и управление на тялото. Смисълът на позите е, чрез тях практикуващият да отстрани блокажите (в това число и енергийните) в тялото си. Когато се усвоят асаните, човек не усеща нито жега и студ, нито болка и удоволствие. Тялото става по-гъвкаво, по-здраво и по-издръжливо. Най-обобщено асаната е физическа поза, в която човек е в покой и в хармония със себе си.

Йога

Произходът на думата „йога“ в санскрит може да се изведе от 3 корена, описвайки 3 различни основни значения:

  1. Първият идва от преходния глагол юджир (युजिर्, yujir) – свързвам, обвързвам, съединявам, сливам, обединявам, впрягам (युनक्ति, yunakti).
  2. Вторият произход на думата се свежда до преходния глагол юдж (युज्, yuj)  – управлявам, контролирам (योजयति, yojayati) -yuj-samyamane.
  3. Третото значение идва от непреходния глагол юдж (युज्, yuj) със значението на концентрация, юдж-самадхау (युज् समाधौ, yuj samādhau).

Йога е философия, която първо се е развила в Индия. Тя приема, че физическите упражнения и медитацията помагат на хората да станат по-спокойни и обединени духовно с Бог. Изпълняват се определен вид упражнения, които ни помагат да станем по-гъвкави, да подобрим дишането си и да отпуснем ума си.

Мантра

Мантрата е вибрация. Навсякъде, където има движение, се появява и вибрация, която на свой ред създава много фин, едва доловим звук. Атомите са в постоянно движение и създават определени вибрации. Основната, крайна мантра е „ананда нади“ или звукът на вибрациите в ядрото на атома.

Мантрата е звукова вибрация, която въздейства на по-фино ниво и променя менталния, емоционалния и психичния аспект на нашата същност. Мантрата ом, която пеем в началото на всеки йога клас е универсална космична мантра, която символизира четирите състояния на съзнанието.

Мудра

От санскрит думата мудра се превежда като “жест” или “отношение”, “състояние”. Целта на йога мудрите е да възстановят баланса в енергийните полета. Мудрите са комбинация от фини физически движения, които променят настроението и задълбочават осъзнаването и концентрацията.

Намасте

По традиция се изрича в началото и в края на заниманието по йога и върви заедно с жест, наричан „Намаскар“. Това е йогийска поза за поздрав, който е много популярен в цяла Индия. Този поздрав се използва както за „здравей“, така и при раздяла с човек или компания. Поздравът се осъществява чрез лек поклон и мудра Намскар. Тя се прави като дланите се допират една към друга, пръстите са в посока нагоре, ръцете се намират пред гръдния кош.

Жестът „Намасте“ символизира идеята, че във всеки един човек има божествена искра, която се намира в областта на сърдечната чакра. Поклонът е един вид поздрав от душата на един човек към душата на друг („Моята душа поздравява твоята душа“). Според традицията Намасте позволява двете енергии да се свържат, освободени от его-отношенията. И най-вече „Намасте“ е благодарност.

Ом

Думата „АУМ“ или „ОМ“ произлиза от санскритския корен „ава“. Терминът има до 19 различни значения. Свещеният ОМ символизира неназованото име на Бога, абсолюта на Вселената. Разбирането е, че всички ние сме част от тази вселена и че подобно на всяка нейна частица, ние винаги се движим, променяме, дишаме. Произнасяйки ОМ, ние улавяме и ставаме част от вселенската вибрация. Защитаваме се от нещастията в живота, дава ни се просветление.

Пранаяма

Пранаяма не е нито дълбоко дишане, нито задържането на дъха само веднъж за по-дълго време. Думата пранаяма има два корена “прана”, и “аяма”. “Прана” най-общо означава “жизнена енергия”, “жизнена сила” , а “аяма” – разширяване, увеличаване. Пранаяма е процес, чрез който вътрешните пранични запаси могат да се увеличат, а количеството прана да се активира на по-високи честоти на трептене.


Релаксация (Шавасана)

„След прключване на практиката на асаните винаги се ляга в поза Шавасана, най-малко за 10-15 минути, тъй като това ще премахне умората.” – казва Б. К. С. Айенгар в книгата си „Светлина върху Йога”.

Въпреки че се смята, че Шавасана е най-трудната асана за овладяване на фокуса, всъщност е много проста, просто отпускате цялото тяло. Ако се почувствате разсеян или възбуден, винаги можете да се върнете към този фокус. Просто заемете позата, отпуснете мускулите и освободете ума си:

  • Легнете по гръб.
  • Затворете очи.
  • Леко разтворете краката, съберете петите и насочете пръстите на краката настрани.
  • Поставете ръцете си малко встрани от тялото и бедрата, с длани нагоре.
  • Издърпайте плешките си леко назад и отпуснете гърба (ако долната част на гърба и врата са възпалени, използвайте възглавничка под коленете и одеяло под главата и шията).
  • Освободете се от всякакъв контрол върху дишането, следвайте естествения му ритъм. Отпуснете мускулите, оставете частите на тялото Ви да  натежат.
  • Осъзнайте тишината в тялото си и се съсредоточете върху това преживяване. Ако мисълта нахлуе в съзнанието, концентрацията ви ще се изплъзне, просто следете мисълта и внимателно се върнете към състояние на покой. Първоначално може да усетите, че умът е все още активен, прикрепен към мислите, усещанията и тялото. Потъвайки дълбоко в себе си, съзнанието най-накрая дава възможност да почувствате пълна откъснатост от външния свят.

Шанти

В буквален превод означава „мир“. Когато йогите скандират: „ОМ Шанти, Шанти, Шанти”, те призовават за мир. В будистките и хиндуистките традиции, Шанти се изпява три пъти, което символизира пожеланието за мир в тялото, речта и ума.