Вече 3 години дъщеря ми е член на скаутски клуб „Компас“ – град Варна и за тези години израсна психически и физически, придоби множество умения и намери приятели от цял свят. Ако не знаете какво всъщност представлява скаутската идея и организация, можете да прочетете малко повече за това по-долу:

През лятото на 1907г. военният офицер лорд Бейдън‐Пауел организира летен лагер за момчета, за да изпробва своите идеи за неформално обучение в областта на разузнаването и оцеляването сред дивата природа – той обучава младежите на различни умения като къмпингуване, дървообработване, водни спортове, алпинизъм и др. През 1908г. в Лондон е издадена и книгата му “Scouting for boys”. Тези две събития бележат началото на скаутското движение в световен мащаб.

Днес Световното скаутско движение обхваща над 50 милиона млади хора от 160 държави, независимо от техния пол, вяра или етническа принадлежност. 

То е доброволческа, неполитическа, образователна и демократична организация, открита за всички хора по света без разлика на произход, раса, възраст и вероизповедание, стояща в съгласие и хармония с целите, принципите и методът на скаутството, такива, каквито са били създадени от неговия основател – лорд Робърт Бейдън-Пауел.

Скаутството помага на децата и младите хора да открият своите таланти и да ги развият, да израстнат и да се превърнат в отговорни личности, да се научат на толерантност, да преодолеят различията помежду си и в същото време да станат приятели. Тайната се крие в така наречения скаутски метод на обучение. Това е система за постепенно самообучение, затвърждаване сред приятели (патрул), както и придобиване на знания и умения от инструктори и водачи. Всичко това се осъществява по време на интересни занимания – походи и лагери сред природата, изпълнени с игри и забавления. Така младите скаути развиват своята наблюдателност, съобразителност, сръчност, воля, издръжливост и способност да се справят с трудностите. Скаутите добиват водачески и организационни способности. Те не само започват да мечтаят, но и намират смелост да се борят и да осъществяват мечтите си.

Скаутски клуб „Компас“ е създаден през 2016г и е част от Организацията на българските скаути. В него членуват около 70 деца на възраст между 5 и 15 години, разделени в 3 възрастови групи; бобри, вълчета и скаути. Огромна роля в развитието на клуба имат доброволците – възрастните, които напълно безплатно дават своята енергия, време и любов, за да организират, възпитават и насърчават малките скаути.

Ако се интересувате от дейността на клуба и прием на Вас самия като доброволец или на детето Ви като скаут, можете да се свържете с председателя на клуб „Компас“ (гр. Варна) – Женя Младенова (тел. 0887 346815) или да посетите Фейсбук страницата им – Скаутски клуб Compass.

В момента тече дарителска кампания – малките скаути ще продават собственоръчно изработени от тях мартенички в различни варненски фирми и търговски центрове, за да подпомогнат финансирането на дейността си за закупуване на специална екипировка. Скаутите са вложили много любов във всяка една мартеничка, затова не подминавайте щандовете им и зарадвайте своите близки с мартеничка с кауза☺