Да бъдеш голяма риба в малко езеро или малка рибка в голямо езеро? Ако се чудите какви са ползите и недостатъците от работата в голяма международна компания в сравнение със заетост в малък бизнес, надявам се статията по-долу да Ви даде определена яснота.

Какви са характеристиките на теория на голямата компания и на малката фирма?

Голяма корпорация

Вашата роля: Вие сте един от многото, работещи в екипа на голямата корпорация. Ако обичате да си сътрудничите и да разчитате на групова динамика, тогава ще бъдете продуктивни в работата си. Имайте предвид непрекъснатото бягане от отговорност, съществуващо във фирмите. „Това не е мой проблем“ може да се използва като причина, само когато много хора участват в един и същ проект.

Вашето бъдеще: Още в първия си ден на новата работа ще усетите голямата конкуренция. Ще имате успешни лидери във Вашата област, които ще Ви заобикалят и (може би) ръководят и менторстват по време на работния ден. Що се отнася до бъдещето, Вие ще знаете точната корпоративна стълбица на Вашата компания. Визията ще е ясна и ще знаете какво трябва да постигнете, за да стигнете до желаната позиция.

Малък бизнес

Вашата роля: Вместо да имате строга и ясна длъжност, както много други служители, може да се очаква да жонглирате с много роли, когато работите за малък бизнес. Ако откриете възможност за работа в малък бизнес с мисия, която Ви привлича, можете да бъдете движеща сила за успеха на компанията и да имате възможност да получите по-голяма отговорност по-скоро.

Вашето бъдеще: В малкия бизнес се състезавате за по-висока позиция с по-малко хора, отколкото в голямата компания. Вие направлявате собствената си съдба в малкия бизнес и гласът Ви ще бъде чут, независимо дали това Ви харесва или не. Ако откриете, че избраната от Вас компания не е точната за Вас, работодателите нямат нищо против да прочетат за стаж в малка компания в автобиографията Ви. Кандидат с опит в малък бизнес обикновено е по-самостоятелен, фокусиран върху компанията и има много идеи.

Как стоят нещата в България?

По-долу можете да видите в табличен вид моите размишления и наблюдения по темата:

Разбира се, има стартъпи и малки фирми, които работят на светло, управляват се добре, имат висока производителност на труда, но все още генерално има какво да се желае в развитието на малкия и средния бизнес у нас, по отношение на иновации, развитие на човешките ресурси, мениджърски умения и т.н.

Какъвто и избор на работно място да направим за себе си (голяма корпорация или малък бизнес), трябва да сме уверени, че растем заедно с бизнеса. В идеалния случай нашето лично усъвършенстване е в хармония с целите на фирмата.