Тестът за когнитивни разсъждения (Cognitive Reflection Test – CRT) е определен като най-краткият IQ тест в света – той е само от три въпроса.

Въпросникът, разработен в Принстън през 2005 г. от психолога Шейн Фредерик (Shane Frederick), има за цел да тества способността Ви да игнорирате очевидното и да мислите по-рационално. Или на психологически жаргон, колко сте добри в игнорирането на система на мислене 1 (интуиция) в полза на система на мислене 2 (аналитичност).

Разбира се, за да докажете, че сте гений, трябва да получите правилен отговор и на трите въпроса. Скоростта също има значение – бързите отговори са още един знак за по-висок коефициент на интелигентност.

Не забравяйте, че въпросите може да не са чак толкова прости, колкото изглежда на пръв поглед. Дори и студенти в някои от най-добрите университети в света (включително Йейл и Харвард) не успяват да отговорят правилно на всичките три въпроси според проучване от 2003 година. Всъщност, само 17% постигат перфектен резултат.

Въпросите:

1. Бухалка и топка струват 1,10 долара общо. Бухалката струва 1 долар повече от топката. Колко струва топката?

2. 5 машини за 5 минути произвеждат 5 елемента. Колко време ще е нужно 100 машини да направят 100 елемента?

3. В езеро има група листа от лилии. Всеки ден площта, заета от листата, се удвоява. Ако са необходими 48 дни, за да покрият цялото езеро, колко време ще е нужно за покриването на половината от езерото?

Превъртете надолу, за да видите отговорите!

ОТГОВОРИ:

  1. 5 цента

Има много голяма вероятност да решите, че са 10 цента. Отговорът всъщност е малко по-малко – 5 цента за топката плюс бухалката, която струва 1.05 долара дават общо 1.10 долара. А 1.05 долара е точно с 1 долар по-скъпо от 5 цента. (Проучване на Принстън установява, че хората, които са отговорили 10 цента са значително по-малко търпеливи от тези, които дават верния отговор.)

2. 5 минути

Интуицията може да ви подсказва 100 минути, но за щастие, не е нужно толкова дълго време. От въпроса може да определим, че са нужни точно 5 минути, за да може една машина да направи един елемент. Така ще са необходими 5 минути, за да се направят 100 елемента от 100 машини.

3. 47 дни

Интуитивно изглежда, че за половината от броя на дните (24), езерото ще е наполовина покрито с листа. Но ако площта на езерото, обхваната от листа на лилии се удвоява всеки ден, тогава ще е нужен само един ден, за да може покривката върху половината от езерото да го покрие цялото. Махнете един ден от 48 дни и ще останат 47.

Хм, моят резултат от най-краткия тест за интелигентност в света е 2 от 3 (и аз съм от нетърпеливите:)). А Вашият?

Източник: www.offnews.bg