Ако все още не сте чували за клуба на майсторите на тостове е крайно време да поправим тази грешка.

Какво е Toastmasters?
Toastmasters International е образователна организация с нестопанска цел, която преподава умения за публично говорене и лидерство чрез световна мрежа от клубове. Със седалище в Енгълууд, Колорадо, членовете на организацията надхвърлят 358 000 в повече от 16 800 клуба в 143 държави. От 1924 г. Toastmasters International помага на хора от различни среди да станат по-уверени оратори, комуникатори и лидери.

Официалната страница на организацията е https://www.toastmasters.org/

В България към момента има регистрирани 6 клуба, като от тях 4 са в София, 1 – в Пловдив и 1 – във Варна. Клубът към IBM в София е затворен, т.е. само служители на компанията могат да членуват в него, а всички останали са публични и отворени за посещения, дори без изрично членство. Само клубът във Варна функционира на български език, във всички останали клубове в страната работният език е английски, като освен развиване на ораторските умения се упражнява и говоримото владеене на езика. Повечето клубове се събират 2 пъти месечно, като всеки член дължи определена такса.

Организацията работи по собствена обучителна програма (Pathways). По време на всяка среща на клуба се изнасят няколко речи, като се следи за времето за изнасяне, граматическа коректност, употреба на паразитни изрази и т.н. Членовете на клуба се редуват да влизат в различни роли (Toastmaster, Timer, Grammarian, Ah-um Counter, General evaluator, Speaker и др.). Целта е всеки член на клуба да подобри своите речеви и лидерски умения, като в позитивна и приятелска атмосфера получава бърза обратна връзка как се е справил, над какво може да работи допълнително и какъв е прогресът му.

„Черешката на тортата“ е сесията Table topics, в която желаещите импровизират да говорят по непозната за тях тема (подготвена предварително от Table Topics Master-a) в рамките на 1-2 мин.

Аз се възползвах от престоя си в София да бъда гост на сбирка на клуба „Speak & Lead“ в Soho Co-working Centre. Амиии… чудесни са! Изключително позитивни млади хора, мотивирани да се учат и да се развиват, със страхотно чувство за хумор и способности за импровизация! Освен мен имаше още няколко посетители, включително англичанката Лизи и Мануел (най-вероятно испанец). Въобще не ни оставиха да скучаем, веднага ни включиха в темите, които се разискваха и в оценяването на представянето на членовете на клуба. Ето част от темите, върху които се изнасяха речи „на момента“:

  • Ако можехте само за един ден да ядете всичко, без негативен ефект върху здравето и фигурата Ви, какво би било менюто Ви за деня?
  • Представете си, че Вашият живот е филм – какъв жанр ще е той и кой актьор ще изпълнява главната роля в него?
  • Убедете ме, колко е хубаво да се живее в блато и т.н.

Всички, които се включиха в импровизациите, се справиха страхотно, с елементи на самоирония, нотка черен хумор и голямо въображение!

Пожелавам успех на Toastmasters Club „Speak & Lead“- София от сърце и се надявам да се срещнем пак!

Време е да опитам местния клуб във Варна, а защо не пробвате системата Toastmasters и вие?