Безспорно един от феномените на нашето време е холандецът Вим Хоф, известен също и като „The Iceman“ (Леденият човек).

И докато „The Iceman“ от UFC, Чък Лидел раздаваше нокаути допреди години в клетката, Хоф продължава да нокаутира и днес, но не опоненти на ринга, а твърденията на медицината и общоприетите схващания какво може и не може човешкото тяло.
 
Ако не сте чували за него, нека имаме удоволствието да ви го представим.
 
Хоф е роден на 20 април, 1959 г. и е известен с това, че издържа на свръхниски температури за човешкото тяло, но интересното далеч не е това. Той е популярен с метода си, чрез който организмът се възстановява по-бързо, преборва се с лекота с болести чрез контрол на имунната система и още много други предимства, приложими за трениращи силови и бойни спортове и професионални спортисти от различни дисциплини.

Хоф събра очите на света и на медици с редица на пръв поглед откачени предизвикателства, които обаче покорява с лекота:

  • изкачване на връх Килиманджаро за 48 часа с група от 24 души (практикуващи неговия метод).
  • изкачил е Еверест по къси панталонки и обувки
  • пробягва маратона в пустинята Намиб без да пие вода
  • манипулира имунната си система и процесите в тялото си.

Предимства на неговия метод, който включва дихателни упражнения и излагане на леден студ, са по-бързото възстановяване след натоварване, повишена издръжливост, както и значително намаляване на подкожните мазнини.
 
Ледените бани след тренировка са добре познат метод в бойните спортове за намаляване на възпаленията и травмите след тежки натоварвания.

С метода на Вим Хоф обаче нещата отиват доста нива по-нагоре, тъй като на неговите лагери буквално след няколко дни практикуване на преподавания от него метод, учениците му се изкачват по ледено студени снежни върхове на различни планини само по шорти и обувки.

В основата на метода на Вим Хоф са три фази:

  • студена терапия
  • дихателни упражнения
  • медитация

Тук ще ви разкрием една от техниките му за дишане, които алкализират организма и помагат за неговото бързо укрепване:

  • дишате дълбоко 30 пъти по следния начин – дълбоко вдишване, пълно изпълване на дробовете; следва издишване с изпускане на дъха без наислване. Повтаряте така 30 пъти.
  • след като сте вдишали и издишали 30 пъти, поемате дълбоко дъх и издишвате. Задържате без въздух възможно най-много.
  • когато не можете да държите повече, поемате дълбоко въздух и задържате за 15-20 секунди, като стягате корема и врата, а след това отпускате и издишате.

Това е един рунд. Правят се 3-4 такива рунда задължително на гладен стомах.

Техниките на Хоф имат последователи по цял свят, които бързо усещат предимствата от неговия метод – както при спортни и силови постижения, така и за индивидуално здраве и тонус.

Хоф е носител на 26 световни рекорда и е убеден, че всеки има тези способности, а неговият метод е един от начините да ги отключи.

Източник: mma.bg

А вие готови ли сте да изпробвате метода Вим Хоф?