Както знаем, юношеството е особен и важен етап от развитието на човешката личност. За мнозина тийнейджърските години са изпълнени със съмнение в себе си, вглеждане в детайли в променящото се тяло и несигурност. Деца, които са изглеждали уверени през цялото детство, се борят за поддържане на самочувствието си през тези години.

Добрата новина е, че можете да предприемете стъпки, за да помогнете на тийнейджъра да изгради добро самочувствие. Ето осем стратегии, които ще вдъхнат доверие на вашия тийнейджър:

1. Научете вашия тийнейджър да балансира самоприемането със самоусъвършенстване

Тийнейджърите, които се борят да овладеят дадено умение, може да заключат, че са пълен провал. Тийнейджър, който има затруднения с математиката, може да реши, че не е умен. Или тийнейджър, който не успее да се впише във футболния отбор, може да реши, че никога няма да бъде добър в спорта.

Покажете на тийнейджъра си, че е възможно да приеме недостатъците си, като същевременно се стреми да стане по-добър. Вместо да си слага етикета „глупав“, помогнете на вашия тийнейджър да осъзнае, че докато полага усилия да се учи и упражнява, той все още може да стане по-добър в дадената област.

2. Хвалете усилията на вашия тийнейджър вместо крайния резултат

Вместо да хвалите тийнейджъра си, че е получил добра оценка на изпит, похвалете го за всичко, което е научил. Вместо да кажете: „Страхотна работа, получи 6 по английски език“, кажете: „Ето как всичко, което направи, за да учиш и практикуваш, се изплати“.

Вашият тийнейджър може да контролира усилията си, но не винаги може да контролира резултата. Затова е важно да признаете енергията и усилията, така че да не смята, че е достоен за похвала, само когато успее.

Покажете му, че е важно да се старае и е нормално, ако понякога греши и се проваля.

3. Учете го да бъде уверен

Тийнейджърите трябва да знаят как да изразят себе си по подходящ начин. Увереният тийнейджър ще може да поиска помощ, когато не разбира нещо в училище, вместо да си позволи да изостава.

Тийнейджър, който може да отстоява себе си, е по-малко вероятно да бъде третиран зле от връстниците си. Той ще може ясно да заяви, когато не му харесва как се държат с него и ще може да поиска директно това, от което се нуждае.

4. Насърчавайте вашия тийнейджър да изследва нови възможности

Пробването на нови дейности, разкриването на скритите им таланти и предизвикателството да открият себе си може да помогне за увеличаване на увереността на тийнейджърите. Но много от тях се страхуват от провал и не искат да излязат от зоната си на комфорт.

Насърчавайте тийнейджъра си да се присъедини към нов клуб, да свири на музикален инструмент, да се включи в доброволческа работа или да намери работа на непълно работно време. Овладяването на нови умения ще му помогне да се почувства по-добре.

5. Бъдете модел на увереност

Вашият тийнейджър ще научи най-много за увереността въз основа на това, което правите, а не на това, което казвате. Ако правите критични изявления за тялото или способностите си, ще научите детето си да прави същото.

Бъдете ролеви модел за него как да реагира в нови ситуации със смелост и увереност, и демонстрирайте важността на това да обича себе си. Говорете с тийнейджъра си за моментите, в които сте били смели и за нещата, с които сте се сблъсквали в живота си, и които са ви помогнали да изградите своята увереност.

6. Изградете самооценката му върху здрава основа

Ако вашият тийнейджър се чувства добре само когато получи определено количество харесвания в социалните медии или когато се вмъкне в чифт дънки с определен размер, той ще има проблем да поддържа увереността си, когато ситуациите не отговарят на очакванията му. Да се ​​самооценяваш въз основа на повърхностни критерии, външни обстоятелства или други хора, води до липса на увереност в дългосрочен план.

Помогнете на вашия тийнейджър да изгради здрава и стабилна основа за неговата стойност. Подчертайте ценностите си и го научете, че истинската стойност е в това да живеете според тези ценности. Например, помогнете му да осъзнае, че е по-важно да бъде мил и грижовен, а не слаб или красив.

7. Балансирайте свободата с насоки

Микроменажирането на изборите на вашия тийнейджър само ще засили усещането му, че не може да му се вярва да взема добри решения самостоятелно. Важно е да балансирате точното количество свобода с родителските насоки.

Осигурете на тийнейджъра си много възможности да практикува уменията, на които сте го научили. Нека преживее естествените последствия от действията си и той ще се поучи от собствените си грешки. С течение на времето ще развие повишена увереност в способността си да прави здравословни избори.

8. Помогнете на вашия тийнейджър да развие положителен диалог със себе си

Вътрешният диалог на вашия тийнейджър играе основна роля в това как се чувства. Ако винаги мисли неща като „Аз съм толкова грозен“ или „Никой не ме харесва“, той постоянно ще се чувства зле.

Научете тийнейджъра си да води здравословен диалог със самия себе си. Посочете кои мисли не са верни и му помогнете да види как прекалената строгост към себе си може да бъде пагубна. Научете го да перефразира ирационални мисли като: „Ще се проваля, защото съм глупав“, с нещо по-реалистично като: „Мога да премина успешно изпита по математика, ако работя усилено“.

Източник: https://www.verywellfamily.com/