Employer Branding (Работодателска марка) е способността на компанията да отличи и да промотира тази идентичност на определена група от кандидати, за които има интерес да бъдат наети.

Това е Вашата запазена марка. Тя е всичко, което Ви прави различни и Ви кара да изпъквате.

Employer Branding е важен инструмент в световен мащаб за компаниите, които искат да изпъкнат сред конкурентите си и да привлекат топ-кандидати:

  • 59% от работодателите смятат „Employer Brandingза ключов в тяхната HR стратегия.
  • 55% от менторите на таланти считат „Employer Brandingза съществен инвестиционен приоритет.

СПОСОБИ ЗА СЪЗДАВАНЕ НА УСПЕШЕН „EMPLOYER BRANDING“:

  • Уебсайт

Всичко, което кандидатът види на Вашия сайт (от представянето на фирмата до обявяването на вакантните места) рефлектира върху вашия бранд.

Подчертайте своя EVP (Employee Value Proposition) : Защо хората да пожелаят да се присъединят към Вашата организация?

EVP (Employee Value Proposition) = Предложение за стойност за служителите : уникалните политики, програми, възнаграждение и придобивки, които предлагате на кандидатите.

Какво ще обещаете като работодател, за да привлечете кандидати и да запазите ангажираността на служителите си. (Али Аяз – “Тайни формули за автентична работодателска марка”)

Осигурете доказателства : разкази на служители и видеоклипове ще дадат представа на кандидатите каква е в действителност Вашата организация.

Ясни обяви за свободни работни места : Вие сте инвестирали време, енергия и ресурси да доведете кандидата до вашия сайт, не проваляйте всичко със слаба обява за вакантна позиция. Не давайте лъжливи обещания и не подвеждайте кандидатите – това ще доведе със сигурност до отрицателни последствия в дългосрочен план.

Мобилна версия : Голям процент от търсещите работа са сърфирали през смартфона си.

  • Процесът на кандидатстване

Според някои проучвания всеки кандидат прекарва 3-4 часа за подготовката и изпращането на документи за едно-единствено кандидатстване за работа, докато 70% от компанииите считат, че това отнема по-малко от час.

60% от търсещите работа напускат сайта по средата на попълването на онлайн молба за кандидатстване.

Най-добрите кандидати имат много възможности на пазара на труда в днешно време. Те нямат желание да губят много време в сложни форми.

Да попълните Вие самите собствената си форма за кандидатстване е най-лесния начин да се поставите в обувките на Вашите кандидати и да видите какво се нуждае от промяна.

  • Социални медии

Социалните медии в днешно време са най-широко използвания канал за компаниите, които искат да изградят своята Работодателска марка и да привлекат кандидати.

25% от търсещите работа използват социалните медии като основен инструмент за тази цел.

7 от 10 от хората на възраст 18-34 години са намерили тяхната работа чрез социалните медии.

50% от занимаващите се с подбор на персонал оценяват кандидатите, намерени чрез социалните медии, като „Много високо качество“.

9 от 10 кандидата биха кандидатствали за работно място във фирма, чиято работодателска марка е активно поддържана в социалните медии.

  • Съдържание (Content)

Съдържанието на сайта Ви и на обявите Ви за работа е много важно – то ще повлияе на решението за кандидатстване, тъй като хората не идват на Вашия сайт с взето решение. Те искат да направят допълнително проучване и да претеглят своето решение.

Съдържанието е изключително важно точно на този етап на опознаване и разузнаване на компанията от страна на евентуалните кандидати. Дайте им съответните „амуниции“, от които се нуждаят, за да научат повече за Вашата работодателска марка и това ще изиграе ключова роля в тяхното решение за кандидатстване.

  • Свидетелства на служители

Кандидатите виждат служителите Ви като огледало към истинската природа на Вашата организация. Начинът, по който управлявате екипа си, никога не е бил по-важен.

Разказите на Вашите служители (настоящи и бивши) за Вашата компания (среда, мениджмънт, етика, възможност за развитие, система за заплащане и т.н.) със сигурност ще наклонят везните за решението на евентуалния кандидат. Нищо не може да остане скрито – некоректни практики, лошо отношение към служителите, заобикаляне на законовите разпоредби относно заплащане, осигуровки, работно време – всичко това ще излезе наяве, било чрез свидетелски разкази или чрез коментари в сайтове като www.bgrabotodatel.com

B България за трета поредна година ще се проведе конкурсът „Employer Branding Awards“, организиран от b2b Media.

Годишните награди на b2b Media отличават бизнеси и личности за постижения в областта на изграждането и утвърждаването имиджа и популярността на Работодателския бранд. За иновациите в управлението на талантите, за новите успешни стратегии в HR Компаниите в България влизат в битка за титлата „Успешен работодател“.

Кандидатстването е в периода 6 януари – 7 февруари 2020 г.